Welke hardloopschoen moet ik kopen?

Welke hardloopschoen past het best bij mij? Veel mensen stellen zichzelf die vraag en wanneer je naar het aanbod van hardloop schoenen in de winkels kijkt, zou je denken dat deze lastig te beantwoorden is. Toch is het antwoord simpel: een hardloopschoen koop je, als deze jou vanaf moment 1 perfect zit. Zowel tijdens het aantrekken, bij het staan als tijdens het hardlopen zelf. Voelt hij zwaar, niet natuurlijk of zitten er gekke randjes aan de binnenkant, laat de schoen dan lekker in de winkel. Waarom dit zo is, lees je samen met andere hardloop schoen gerelateerde items in dit artikel.

Verschillende type schoenen:

Om een beetje bekend te raken met de wereld van de hardloopschoenen is het allereerst van belang om te weten dat er verschillende type hardloop schoenen bestaan.

Allround hardloopschoenen: als jij 1 tot 3 keer in de week aan het hardlopen bent, is deze schoen voor jou het best geschikt. Dit zijn de 'normale' hardloopschoenen met normale prijzen en te koop in 'normale' sportzaken. De prijscategorie ligt tussen de 45 en 100 euro. Er wordt in verschillende onderzoeken beweerd, dat de kans op een blessure met een 'goedkope' allround schoen, tot 2 keer zo klein is als met een specialistische en duurdere schoen. In mijn optiek moet iedere sporter minimaal 1 paar van dit soort schoenen in huis hebben.

Specialistische hardloopschoenen: ga je een prijscategorie hoger, dan kom je wat specialistischere schoenen tegen. Vaak te vinden in de hardloopspeciaalzaken. Je hebt in deze categorie lichtere allround schoenen, schoenen die wat stugger en directer zijn, of schoenen die juist iets meer dempen. Ook kom je in deze categorie schoenen met anti-pronatie (zie beneden) blokken tegen. Als je kiest voor een specialistische schoen, doe je dit bewust omdat de normale allround schoen voor jou, om welke reden dan ook, niet genoeg is. De prijscategorie van dit type schoenen ligt tussen de 90 en 180 euro.

SpikesWedstrijd hardloopschoenen: dit zijn verderlichte schoenen waarop je normaal gesproken alleen maar wedstrijden loopt. De schoenen hebben bijna geen zool en gaan ook maar een korte periode mee. In de hardloopspeciaalzaken zijn dit de schoenen die er heel klein en licht uitzien. De prijscategorie ligt tussen de 60 en de 120 euro. Niet kopen als je geen wedstrijden loopt! Ook heb je spikes, schoenen met puntjes aan de onderkant. Deze kun je alleen gebruiken op een atletiekbaan.

Overige hardloopschoenen: Daarnaast heb je de barefoot, minimalistische en extreem zachte hardloop schoenen. Barefoot hardloop schoenen zijn schoenen die lijken op een mensenvoet. Nul demping met als achterliggende gedachte dat mensen zo natuurlijk mogelijk zouden moeten kunnen lopen. De minimalistische schoenen zien er uit als normale schoenen, maar zijn gemaakt vanuit deze zelfde gedachte. Harde schoenen met weinig demping dus. Daarnaast heb je extreem zachte schoenen, deze zijn erop gericht om jouw balans te verbeteren, aangezien deze je bij iedere pas iets laten doorzakken. De prijscategorie voor deze overige schoenen ligt tussen de 70 en de 150 euro.

De normale recreatieve hardloper heeft in de regel genoeg aan één paar allround schoenen. Mocht je een keer beslissen dat je wilt weten hoe een specialistische of overige schoen loopt, dan moet je dat zeker doen. Het is altijd goed om een tijdje een andere schoen uit te proberen. Probeer echter wel altijd een paar allround schoenen achter de hand te houden.

Hardloopschoenen en blessures:

Nu je weet welk type hardloopschoenen er bestaan, kunnen we het hebben over een aantal clichés. Hardloopschoenen zouden namelijk blessures voorkomen. Deels juist, maar deels ook niet. Blessures voorkom je voornamelijk door een juiste techniek in je loopstijl aan te brengen en door aan specifieke krachttraining te doen. Wonderschoenen bestaan niet. Verkeerde schoenen kunnen daarentegen wel blessures veroorzaken.

In hardloopspeciaalzaken wordt vaak gewerkt met loopanalyses op een loopband. Er wordt gekeken naar jouw looppatroon en aan de hand daarvan wordt een passende schoen gevonden. Een leuke gadget, maar helaas niet effectief. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de manier van voetafwikkeling op een loopband anders is dan op de normale weg. Daarnaast kun je met een aantal specifieke tips en krachttraining jouw voetafwikkeling voor een groot deel veranderen. De mensen in de winkels zijn niet altijd gespecialiseerde trainers en kunnen dus verkeerde conclusies trekken aan de hand van jouw loopfilmpje. Niks ten nadele van deze verkopers, zij hebben ook gewoon de tijd niet om jou te gaan coachen, maar pas wel op met het klakkeloos overnemen van de conclusies die zij trekken.

Over-pronotie en supinatie:

Er worden na zo een filmpje namelijk uitspraken gedaan over over-pronatie of supinatie. Bij over-pronatie zakt je voet bij je landing iets naar binnen. Dit kan tegengegaan worden door een schoen te kopen met een verhoging aan de binnenkant. Van supinatie is sprake wanneer je voet iets teveel naar buiten zakt tijdens je landing. Dit komt minder vaak voor. Stel je voor dat de verkoper jou vertelt dat je teveel proneert en dus een schoen met een anti-pronatie blok nodig hebt. Wanneer het loop filmpje verkeerd is ingelezen, krijg je een schoen aangemeten met daarin een blok wat je niet nodig hebt. De kans dat je dan geblesseerd raakt, is natuurlijk groter dan op het moment dat je een normale allround hardloopschoen zou hebben aangeschaft. Koop deze schoenen dus alleen als je zeker weet dat je van normale hardloopschoenen last van pijntjes krijgt.

Dempende werking van een schoen:

Vroeger dacht men dat de dempende werking van een schoen hardlopers goed deed. Door recente onderzoeken zijn wetenschappers er nu achter dat dit niet altijd het geval is. Een teveel aan demping doet in sommige gevallen zelfs meer kwaad dan goed. Dit komt omdat door deze demping alleen de gewrichten van het onderbeen worden gestabiliseerd. De onstabiliteit wordt uit het onderbeen weggenomen, maar komt hierdoor op hoger liggende gewrichten, zoals de knie en de heup, te liggen. Gevaarlijk voor blessures aan deze gewrichten dus. De remedie voor deze instabiliteit; techniek en krachttraining. Geen wonderschoenen. De enorme dure en grote schoenen die je in de winkel voor hoge prijzen (120 euro en meer) ziet staan, zijn bedoeld voor zware mensen die, ondanks de demping in de normale schoenen, alsnog te zware klappen op hun gewrichten te verduren krijgen. Voor een persoon met een gemiddeld postuur zijn deze schoenen absoluut niet noodzakelijk.

Levensduur van een schoen:

Ook belangrijk om te weten is dat hardloopschoenen sneller 'slijten' dan normale schoenen. Bijna iedere hardloopschoen bezit namelijk toch een bepaalde demping. Een beetje demping is namelijk wel fijn. Die demping wordt met de loop van de tijd minder. De materialen drogen uit en door het gebruik van de schoen, wordt het dempende materiaal steeds een beetje meer platgedrukt. Na ongeveer 1500-2000 km is een schoen op. Dat is met 30 kilometer in de week al na een jaar. Op dat moment wordt het dus tijd voor een nieuw paar.

Tips voor de aankoop:

Koop voor normaal gebruik een schoen die goed zit en tussen de 50 en de 100 euro kost. Het merk maakt dan niet zoveel uit. Zowel Asics, Nike, Adidas als alle andere grote merken weten hoe je sportschoenen moet maken. Afsluitend geef ik je nog een aantal korte tips.

  • De prijs is voor hardloopschoenen een slechte indicatie. Schoenenfabrikanten doen je geloven ieder jaar de perfecte schoen opnieuw uit te hebben gevonden. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan. Een beetje commercieel geblabla dus. Voor normaal gebruik is de beste keus een middenklasse allround hardloop schoen.
  • Als je gaat shoppen, koop je schoenen dan in de middag. Je voeten hebben namelijk de neiging om in de loop van de dag uit te zetten. Train jij alleen maar in de ochtend, koop je schoenen dan in de ochtend.
  • Test de schoenen zowel staand als hardlopend. Een schoen kan vaak lekker zitten tijdens het staan en wandelen, maar wanneer je gaat hardlopen verandert de boel. Ook al zit een schoen lekker, als hij niet lekker hardloopt kun je hem beter niet kopen.

Je weet even genoeg. Hardloopschoenen kopen hoeft niet lastig te zijn. Vertrouw je eigen gevoel en probeer je niet te laten beïnvloeden door verkopers. Een schoen zit lekker, of niet. Klaar. Zowel bij de normale sportwinkels als bij de hardloop speciaalzaken kun je voor weinig geld aan goede schoenen komen. Succes!