Afvallen door hardlopen

Wat maakt hardlopen tot een succesvolle methode om af te vallen? Je snapt vast wel dat bewegen een positieve invloed kan hebben op je lichaam (en geest!), maar waarom is nu precies hardlopen uitermate geschikt voor afvallen?

Calorieverbranding: verbrandt meer dan je inneemt!

Het is belangrijk om te beseffen dat als je wilt afvallen, je vet wilt verliezen. Het afvallen betekent dus voornamelijk je vetpercantage verminderen. Daarbij is het goed om te weten dat wanneer je wilt afvallen je meer calorieŽn moet verbranden dan dat je inneemt. Dat klinkt heel logisch en dat is het eigenlijk ook. Toch kan het wellicht lastig zijn om al je ingenomen calorieŽn bij te houden, op te tellen en deze te vergelijken met alle calorieen die je verbrandt gedurende dag.

Vetverbranding vs. Koolhydraatverbranding

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle calorieverbranding ook vetverbranding is. Als je op een rustig tempo loopt, verbrand je meer vet terwijl je als je sneller loopt meer koolhydraten verbrandt. Het is voor het doel om af te vallen natuurlijk zeker nodig om de vetverbranding zo hoog mogelijk te maken. Daarom moet je rustig je lopen. Voor beginners worden hardlopen en wandelen afgewisseld, mede om de hartslag onder controle te houden. In hardloopjargon betekent dit dat je op ongeveer 65% van je maximale hartslag moet lopen. Je kunt dit soort gegevens heel goed meten door middel van hartslagmeters. Als je net begint is dat misschien wat te veel van het goede. Daarom raad ik je aan om zo rustig te lopen, dat je in principe redelijk gemakkelijk met iemand zou kunnen praten tijdens het lopen.

Verhogen van ruststofwisseling

De totale calorieverbranding bestaat uit de ruststofwisseling en de energie die nodig is om alle bezigheden gedurende de dag te doen (hier valt ook hardlopen onder). De ruststofwisseling is zo?n 2/3 van je totale calorieverbranding, de grote meerderheid dus. Dat komt er op neer dat je, om af te vallen, je ruststofwisseling moet verhogen. Dat kan door meer spiermassa op te bouwen zodat je, ook als je rust, meer energie verbruikt. Door te sporten bouw je spiermassa op, hardlopers vooral in hun benen. Dit zijn grote spiergroepen die dus ook als je rust voor meer calorieverbranding zorgen.

Afvallen door Hardlopen

Kortom, hardlopen zorgt ervoor dat je vet verbrand en je spieren opbouwt waardoor je ook in ruststand calorieŽn verbruikt. De toegankelijkheid van hardlopen maakt het tot ideale sport om je gezondheids- en afslankdoelen te bereiken.